Povezanost poremećaja prehrane i korištenja droga

Istraživanja pokazuju da je, osim u slučaju korištenja marihuane koje nastupa ranije, period studiranja razdoblje u kojem se razvija običaj korištenja psihoaktivnih tvari i često traje do odrasle dobi. Poremećaji prehrane isto tako pojavljuju se, u pravilu, prije 25. godine (Silen et al.,2020; Arria et al.,2017)*. Oba poremećaja mogu imati teške posljedice na tjelesno i psihičko zdravlje. Poremećaji prehrane povezani su sa tjelesnim smetnjama zdravlja (Demmler et al.,2020), psihijatrijskim komorbiditetom (Udo e Grilo,2019), smanjenim školskim uspjehom (Eisenberg et al.,2009.), a korištenje droga povezano je sa ozljedama i nehotičnim predoziranjem, infektivnim bolestima, kognitivnim poremećajima i smanjenim akademskim rezultatima i radnim učinkom (Hall et al.,2016).

U svojim najtežim oblicima oba poremećaja mogu dovesti do smrti (Centers for Disease Control and Prevention, 2018).

Raširenost poremećaja prehrane u studentskoj populaciji procjenjuje se između 9 i 29% za žene, te između 3 i 16% za muškarce (Ganson et al.,2020), te cirka 14% među transgender studentima (Lipson e Sonneville,2017). Isto tako, okvirno oko 30% studenata (19-28 godina) izjavljuje da koristi psihoaktivne droge (Schulenberg et al.,2019). Poremećaji prehrane i poremećaj povezani s korištenjem droga često se zajedno pojavljuju što otežava liječenje i kompromitira ishode liječenja i tretmana (Udo e Grilo,2019). Pretpostavlja se da povezanost ova dva poremećaja dolazi kako sa bioloških tako i psiholoških i socijalnim aspekata, kao što su obiteljska povijest, karakteristike osobnosti, poteškoće u regulaciji emocija (Gregorowski et al.,2013).

Marihuana– najkorištenija droga kod osoba s poremećajima prehrane. Iako spada u ilegalne droge, njena je uporaba socijalno prilično tolerirana, te je lako dostupna. U mnogim dijelovima SAD-a korištenje marihuane u rekreativne i medicinske svrhe je legalno. Porast uporabe ove droge u periodu od 2014. do 2019. u SAD je konstantan i iznosi 26,7% (Schulenberg et al., 2019). Nije jasna poveznica između korištenja marihuane i poremećaja prehrane, budući da marihuana kao kolateralni efekt ima povećanje apetita, te je zadatak budućih istraživanja ispitivanje povezanosti između korištenja marihuane i prejedanja.

Opijati, benzodijazepini i ecstasy: vjerojatnost uporabe ovih droga je više nego dvostruko veća kod osoba s poremećajem prehrane u odnosu na osobe koje ga nemaju.

Kokain, metamfetamini: osobe s poremećajima prehrane imaju skoro četiri puta veću vjerojatnost korištenja ovih supstanci u odnosu na druge. U osnovi uporabe ovih supstanci može biti njihovo djelovanje na smanjivanje apetita i gubitak težine (Bruening et al.,2018).

Impulsivnost i poteškoće regulacije emocija

Karakteristike osobnosti zajedničke osobama s problemima prehrane i osobama koje koriste droge su impulsivnost i poteškoće u reguliranju emocija. Impulsivnost kao crta ličnosti pronađena je kod skupine koja je patila od bulimije i poremećaja nekontroliranog jedenja, te istovremeno koristila droge (Dawe e Loxton,2004). Poteškoće u regulaciji emocija također su pronađene kao zajednička karakteristika osoba s poremećajima prehrane koje uzimaju droge, te da oba poremećaja mogu poslužiti  kao mehanizmi suočavanja sa stresom -coping strategije (Aldao et al., 2010). Neka su istraživanja potvrdila rizične čimbenike na genetskoj razini koji su povezani kako s poremećajem hranjenja tako i sa korištenjem droga (Munn-Chernoff et al.,2020). Potrebno je provesti longitudinalna istraživanja kako bi se bolje razumjela povezanost ova dva poremećaja (koji započinje prije i koju funkciju ima onaj koji se javlja kasnije). U kliničkoj je praksi važno dublje vrednovati mlade osobe koje traže pomoć radi jednog ili drugog poremećaja kako bi se problem bolje identificirao i odabrao odgovarajući pristup. U prevenciju poremećaja prehrane treba uključiti  sadržaje koji se odnose na korištenje droga budući da se oba poremećaja često javljaju zajedno i visoko su rizični za mentalno i tjelesno zdravlje.

Svi citirani autori prema tekstu Lorenze Paponetti, 2024.,Disturbi Alimentari e uso di sostanze nei giovani https://www.stateofmind.it/2022/06/disturbi-alimentari-uso-sostanze/

Prijevod i obrada članka: Sanja Filipović

Podijeli ovaj post

Vezani članci