Razumijevanje mentalnog zdravlja: Emocionalno, psihološko i socijalno blagostanje

Mentalno zdravlje obuhvaća emocionalno, psihološko i socijalno blagostanje, koje se odražava na naše osjećaje te na naš način razmišljanja i ponašanja. To uključuje našu sposobnost da se nosimo sa stresom, donosimo odluke i gradimo odnose s drugima. Prema podacima Europske komisije (2023), mentalni poremećaji pogađaju otprilike 1 od 6 osoba u Europi, dok se globalno procjenjuje da je 10 % populacije patilo od depresije u nekom trenutku života. Emocionalno blagostanje, koje obuhvaća našu sposobnost da se suočimo sa životnim izazovima, je od iznimne važnosti kada govorimo o mentalnom zdravlju. Kroz razumijevanje ovih aspekata, možemo bolje pristupiti održavanju i unapređenju svog mentalnog zdravlja.

Mentalni poremećaji su široko rasprostranjeni, pogađajući milijune ljudi širom svijeta. Prema podacima Mental Health Europe, mentalni poremećaji čine oko 20 % globalnog tereta bolesti, što ukazuje na ozbiljnost problema. Osobe s mentalnim poremećajima često se suočavaju s predrasudama i diskriminacijom, što može otežati pristup potrebnoj skrbi i podršci. Na primjer, istraživanja su pokazala da čak 40 % osoba s mentalnim poremećajima izvještava o osjećaju stigmatizacije, što dodatno pogoršava njihovo stanje i otežava traženje pomoći.

Kampanje za podizanje svijesti o mentalnom zdravlju predusne su za smanjenje stigme i pružanje informacija o dostupnim resursima i uslugama. Programi obrazovanja i obuke pomažu ljudima da bolje razumiju mentalne poremećaje i uče kako pružiti podršku osobama s problemima mentalnog zdravlja. Europska komisija naglašava važnost rane identifikacije i liječenja mentalnih poremećaja, što može spriječiti razvoj ozbiljnijih problema i poboljšati dugoročne ishode liječenja te pozitivno utjecati na sam oporavak. Programi usmjereni na prevenciju mentalnih poremećaja, kao što su rad s mladima i podrška obiteljima, pokazali su se učinkovitim u smanjenju rizika od razvoja mentalnih problema.

Pružanje kvalitetnih i dostupnih usluga mentalnog zdravlja pospješuje smanjenju razvoja ozbiljnijih problema mentalnog zdravlja. To uključuje terapiju, lijekove i podršku za osobe koje se suočavaju s mentalnim poremećajima. Prema podacima Europske zdravstvene mreže, oko 25 % osoba s mentalnim poremećajima ne prima nikakvu profesionalnu pomoć zbog različitih prepreka, uključujući stigmu i nedostatak resursa. Programi podrške koji uključuju terapiju i savjetovanje, kao i podršku od strane zajednice, pomažu u pružanju cjelokupne njege i pomoći potrebnih za prevladavanje mentalnih poteškoća.

Mentalno zdravlje je dio našeg općeg blagostanja i zahtjeva kontinuiranu pažnju i podršku. Kroz različite inicijative i programe usmjerene na promociju mentalnog zdravlja, prevenciju poremećaja i pružanje podrške, možemo doprinijeti stvaranju društva u kojem su svi pojedinci tretirani s poštovanjem i imaju pristup kvalitetnoj skrbi. Prema Europskoj komisiji, investicije u mentalno zdravlje ne samo da poboljšavaju kvalitetu života, već također donose značajne ekonomske koristi, s procjenama da svaki uloženi euro u mentalno zdravlje donosi povrat od 4 do 6 eura. Smanjenje stigme, unapređenje obrazovanja i podrška istraživanju doprinose poboljšanju mentalnog zdravlja i životnog standarda svih ljudi.

U konačnici, mentalno zdravlje nije samo osobna, već i društvena odgovornost. Zajedno možemo raditi na smanjenju stigme, promoviranju razumijevanja i osiguravanju adekvatne pomoći i podrške svim osobama kojima je to potrebno, neovisno o njihovom socio-ekonomskom statusu.

Literatura:

Mental Health Europe: Mental Health Statistics and Facts https://www.mentalhealtheurope.org/](https://www.mentalhealtheurope.org/

European Commission (2024) Comprehensive Approach to Mental Health https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/european-health-union/comprehensive-approach-mental-health_en](https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/european-health-union/comprehensive-approach-mental-health_en

European Commission: Mental Health https://health.ec.europa.eu/non-communicable-diseases/mental-health_en](https://health.ec.europa.eu/non-communicable-diseases/mental-health_en

Podijeli ovaj post

Vezani članci