Trudnoća, majčinstvo i ovisnost

Ovisnost o drogama tijekom trudnoće predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje majke i djeteta. Problemi uzrokovani konzumacijom droga tijekom ovog perioda mogu imati dugotrajne i ozbiljne posljedice za oboje. Prevalencija ovisnosti među trudnicama varira između zemalja, ali dostupni podaci ukazuju na značajne brojke. Upotreba droga tijekom trudnoće povezana je s ozbiljnim zdravstvenim rizicima za novorođenčad. U Velikoj Britaniji, neonatalni sindrom apstinencije dostiže stope od 68 % kod novorođenčadi majki koje koriste opioide (Health and Social Care Information Centre, 2023). U Irskoj, 4 % antenatalnih i 6 % postnatalnih žena testiralo je pozitivno na droge, dok je u Španjolskoj čak 16 % majki koje su rodile u trećem tromjesečju bilo pozitivno na ilegalne droge (EMCDDA, 2022). Ove brojke naglašavaju potrebu za učinkovitim skriningom i intervencijama kako bi se spriječili negativni zdravstveni učinci.

Korištenje droga i psihoaktivnih supstanci tijekom trudnoće može uzrokovati pothranjenost novorođenčeta, pobačaj i razvojne poremećaje kod djece. Prepoznavanje i pravovremeno liječenje su ključni za smanjenje tih rizika i poboljšanje ishodа za majke i djecu.

Primarni tretman za trudnice s problemima ovisnosti često uključuje upotrebu metadona i buprenorfina, koji su dokazano učinkoviti u smanjenju rizika od recidiva i poboljšanju zdravstvenih ishodа. U Europi, multidisciplinarni programi kao što su HAL usluge u Finskoj i obiteljski ambulantni centri u Danskoj nude sveobuhvatnu psihosocijalnu i medicinsku skrb od rane trudnoće do djetinjstva (Europsko izvješće o drogama, 2023). Ovi programi značajno smanjuju komplikacije povezane s ovisnošću i poboljšavaju rezultate za majke i djecu, što je ključno za prevenciju ozbiljnih zdravstvenih problema.

Prema podacima Europske agencije za droge, oko 10 % osoba s problemima ovisnosti u tretmanu živi s djecom, a 5 % njih su samohrani roditelji, od kojih su većina majke (EMCDDA, 2023). Djeca roditelja koji koriste droge često su izložena riziku od zanemarivanja i razvoja fizičkih i emocionalnih problema. Istraživanja iz Norveške, Austrije i Danske ukazuju na visoke stope poremećaja i mentalnih problema među djecom u takvim obiteljima (Europsko izvješće o drogama, 2023). U Norveškoj, na primjer, 25 % djece roditelja s ovisnošću pokazuje znakove ozbiljnih emocionalnih poteškoća, što dodatno naglašava potrebu za integriranim pristupom u tretmanu i podršci obiteljima.

Pravni okviri i politike u vezi s ovisnošću tijekom trudnoće i obiteljskog života variraju među zemljama. Neke zemlje, poput Nizozemske, omogućuju prisilno liječenje trudnica koje koriste droge, dok druge poput Švedske i Finske preferiraju pristup liječenju koji je usmjeren na dobrovoljne programe podrške (Europska komisija, 2024). Različiti pristupi zahtijevaju daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo koji modeli pružaju najbolji ishod za majke i djecu.

Podrška i liječenje

Majčinstvo i Ovisnost: Za mnoge žene s ovisnošću, majčinstvo predstavlja i izazov i motivaciju za traženje pomoći. Međutim, stigmatizacija može značajno otežati traženje liječenja. Preporučuje se razvoj programskih inicijativa koje nude sveobuhvatnu podršku ženama tijekom trudnoće i majčinstva, uključujući integraciju psihoterapije za liječenje traume i emocionalnog stresa (Europsko izvješće o drogama, 2023).

Traume i Utjecaj na Ovisnost: Mnoge žene s ovisnošću imaju povijest traumatskih iskustava koja značajno pridonose razvoju ovisnosti. Preporučuje se uključivanje psihoterapijskih metoda u programe rehabilitacije kako bi se adresirala trauma i emocionalni stres, što može poboljšati uspjeh liječenja i smanjiti recidivizam (EMCDDA, 2024).

Stigma i Pristup Liječenju: Stigma vezana uz ovisnost značajno utječe na pristup skrbi. Preporučuje se obuka zdravstvenih radnika i organiziranje kampanja za podizanje svijesti kako bi se smanjila stigma i poboljšao pristup potrebnoj pomoći. Prema podacima iz Europske agencije za droge, stigma može dodatno otežati pristup skrbi, što može utjecati na kvalitetu liječenja i oporavka (EMCDDA, 2023).

Problemi ovisnosti tijekom trudnoće i unutar obiteljskog okruženja zahtijevaju specifičan i holistički pristup. Razumijevanje povezanosti između ovisnosti, traume i obiteljskih dinamika ključno je za razvoj učinkovitih strategija podrške. Poboljšanje pristupa specifičnim programima, smanjenje stigme i unapređenje zakonskih i političkih okvira može značajno poboljšati kvalitetu života obitelji pogođenih ovisnošću. Uz sveobuhvatan pristup, možemo značajno unaprijediti ishod za obitelji i djecu pogođene ovim izazovima.

Literatura:

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (2022) https://www.euda.europa.eu/publications/drug-induced-deaths-faq_en

Health and Social Care Information Centre (2023) https://healthsocialcareinformationcentre.org

European Drug Report (2023) https://www.euda.europa.eu/publications/thematic-papers/european-drug-report-2023_en

EU Agency for Fundamental Rights (2024) [Women’s Voices: Challenges and Recommendations] https://www.euda.europa.eu/publications/thematic-papers/womens-voices_en

Podijeli ovaj post

Vezani članci