Izlaz iz Mraka: Kako Prepoznati Toksični Odnos i Pronaći Put do Slobode

Među rizičnim čimbenicima za ovisnosti kod žena važnu ulogu ima izloženost različitim oblicima nasilja, od obiteljskog nasilja, nasilja u partnerskim vezama, bilo da se radi o fizičkom, seksualnom ili psihološkom nasilju. Žene su u većoj mjeri od muškaraca izložene obiteljskom nasilju i nasilju u partnerskim vezama. Nešto više od 1 od 10 žena navodi da su doživjele neki oblik seksualnog nasilja od odrasle osobe prije navršenih 15 godina života. Isto tako nešto više od 1 od 5 žena doživjelo je tjelesno i/ili seksualno nasilje od svojeg sadašnjeg ili bivšeg partnera. Istovremeno, broj policiji prijavljenih slučaja nasilja vrlo je nizak (oko 14%). Psihičko nasilje od partnera još je raširenije, te ga nije uvijek jednostavno prepoznati. Rezultati istraživanja pokazuju da su dvije od pet žena (43  %) doživjele neki oblik psihičkog nasilja od prijašnjeg ili sadašnjeg partnera. To uključuje 25 % žena koje je partner omalovažavao ili ponižavao privatno, 14 % onih kojima je partner prijetio da će ih tjelesno ozlijediti i 5 % onih kojima je partner zabranio da napuštaju dom, oduzeo im ključeve automobila ili ih zatočio. https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-at-a-glance-oct14_hr.pdf

Anja Martinez, naša volonterka, pripremila je članak o psihičkom zlostavljanju, kako ga prepoznati i kako izaći iz odnosa koji nam šteti, tzv. toksičnog odnosa.

Ljudska bića su prirodno predodređena za stvaranje međuljudskih odnosa. Svi čeznemo za vezom s nekim posebnim. Međutim, potraga za idealnom osobom nije uvijek jednostavna. Konflikti i nesporazumi su neizbježan dio svakog odnosa, no konstantno sukobljavanje koje nas potiče da sumnjamo u sebe i vlastitu vrijednost jedan je od znakova da se nalazimo u toksičnom odnosu. Ovaj odnos ne mora nužno postojati samo između partnera, već i između prijatelja, kolega, članova obitelji i slično.

Većina ljudskih odnosa počinje uzbuđenjem, nadom, optimizmom i iščekivanjem. Međutim, očekivanja i potrebe jednog ili oba partnera podložne su promjenama tijekom trajanja veze. Kad se ljudi i dalje drže nerealističnih očekivanja iz početka odnosa, često im je teže prepoznati toksične promjene u samom odnosu. Nije uvijek lako prepoznati znakove partnerove toksičnosti. Fizičko nasilje često nam prvo pada na pamet kad razmišljamo o ovoj temi, ali postoji još mnogo znakova kojih možda nismo svjesni, a koji čine nezdrav odnos.

Upitnik za prepoznavanje toksičnih odnosa:

  • Osjećate li se puni energije ili iscrpljeni nakon provedenog vremena s partnerom?
  • Da li se često sažalijevate sami sebi?
  • Jeste li konstantno razočarani ponašanjem vašeg partnera?
  • Jeste li vi ta osoba koja gotovo uvijek ulaže više u vaš odnos?
  • Je li vaša veza bolna i zbunjujuća?
  • Prijeti li vam vaš partner nasiljem kako bi radili stvari koje ne želite?
  • Ponižava li vas partner u javnosti ili pred obitelji i prijateljima?
  • Bojite li se svog partnera?
  • Bojite li se proturječiti svom partneru?
  • Smijete li donositi bilo kakve odluke u vašoj vezi?
  • Možete li slobodno izraziti svoje misli i osjećaje pred partnerom?
  • Osjećate li se usamljeno u vašem odnosu?
  • Osjećate li se manje inteligentno kada ste u partnerovoj blizini?
  • Izaziva li vaš partner osjećaj gađenja?
  • Osjećate li se ljuto i razdražljivo u partnerovoj blizini?
  • Osjećate li se zbunjeno te imate poteškoća s koncentracijom u toku vaše veze?
  • Osjećate li oštre promjene raspoloženja tijekom interakcije s partnerom?

Toksične osobe mogu se prepoznati po svom negativnom stavu, manipulaciji, potrebi za kontrolom, narcisoidnosti, zahtjevnosti, ljubomori te ekstremnoj nesigurnosti. Bez obzira na to koliko se trudili, nikada nećete moći zadovoljiti toksičnu osobu. U toksičnim odnosima druga osoba potiče i hrani ideju da izmišljamo i preuveličavamo problem. Gaslighting ili izluđivanje oblik je emocionalnog zlostavljanja gdje manipulator opetovano manipulira situacijom kako bi naveo žrtvu da posumnja u vlastiti doživljaj stvarnosti i pamćenje, te time stekao kontrolu nad njom. Upravo zbog toga je tako teško identificirati situaciju u kojoj se zapravo nalazimo i koliko loše ona utječe na nas same.

Kako izaći iz toksičnog odnosa?

Iako vam se izlaz iz ovakvog odnosa često čini skoro pa nemogućim, pokušajte se prisjetiti sebe od prije. Prisjetite se svojih snova i želja koje ste planirali ostvariti. Okružite se ljudima koji će vam pružiti potporu te zajedno napravite plan kako dalje. Povežite se s nekim starim prijateljem, članom obitelji ili stručnom osobom kako biste na neutralnom terenu izrekli na glas sve što vam se događa i kroz što prolazite. U slučaju da se osjećate ugroženo, obratite se policiji. Na kraju, brinite se za sebe tijekom izlaska iz toksične veze i dajte si dovoljno vremena da zacijelite.

Izvori:

Lee, M. (2018). Toxic Relationships: 7 Alarming Signs That You Are In A Toxic Relationship. Isaac Cruz.

Berzati, M. (2024, February 23). Kako prepoznati Toksični odnos I pobjeći Iz Njega. Budi DOBRO. Budi CE. https://www.budidobrobudice.com/dobro-je-znati/kako-prepoznati-toksicni-odnos-i-pobjeci-iz-njega

Podijeli ovaj post

Vezani članci